vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Scriptorium
– egy írói műhely Magyarországon –
Írói műhelyek. Külföldön több egyetemen folytatnak írástechnikai képzéseket, és a világon ezerszámra léteznek az Internet, személyes találkozók és nyári táborok által működő írói körök. Írni vágyók közösségei, akik írói eszközök gyakorlásával, egymás alkotásainak kölcsönös véleményezésével, kritizálásával – olykor neves írók útmutatásával – igyekszenek elsajátítani az írás mesterségének elemeit. Az írás ugyanis, bizonyos mértékig tanulható. Ha a szorgalmas gyakorlás eredményeként a fontos alapok rutinná válnak, akkor már „csak” a tehetség, no meg a múzsa csókja kell ahhoz, hogy az író magasra törhessen. 
    Ilyen írói műhely a Scriptorium is.  
    Magyarországon az első hasonló kezdeményezés Gáspár András és a Valhalla Páholy nevéhez fűződik. 1995–96-ban szervezték Scriptorium nevű tanfolyamukat, ahol sci-fi és fantasy írók közreműködésével oktatták az írás mestersége iránt érdeklődőket. Anyagi és egyéb körülmények miatt a tanfolyam folytatása elmaradt, de a módszer sikerét több szerző megjelenése bizonyította. 
    A Scriptorium jelenlegi formájában 2001 májusa óta működik. Ekkor az RPG.HU szerepjátékos portálon alakult az első társaság, akik ma már Scriptorium Cohors néven működnek. Internetes levelezőlistát hoztak létre, rendszeresen feladatokat, „irányított fogalmazásokat” oldottak meg, és személyes találkozón vitatták meg az elkészült megoldásokat. Lelkes „amatőrök” próbálkozásaként indult, azzal a céllal, hogy értékes, szórakoztató művek alkotására képes írókká csiszolják magukat. 
    Ahogy telt-múlt az idő, az RPG.HU portálon szárba szökkent az elvetett mag. Egyre több, a portált látogatóhoz jutott el a Scriptorium híre és sorban alakultak a Scriptorium újabb Körei, miközben az Első Kör is rendületlenül dolgozott tovább. Mára már megalakult és működik a hatodik kör – stílszerűen: a Hatodik Bugyor – is, körönként 10–20 alkotóval. 
    A különálló társaságok, körök létrehozására azért volt szükség, mert, ahogy a gyakorlat mutatja, 20 fő felett már idő- és energia hiányában kezelhetetlenné válik egymás alkotásainak véleményezése, kritizálása. 
    A körök az írói fogások, technikák gyakorlására, szabályozott keretekben kiírt feladatokat havi gyakorisággal, határidőre oldják meg. Ezután következik a személyes találkozó, ahol építő kritikára törekedve, egymást segítve véleményezik az adott feladatra érkezett megoldásokat. A feladatmegoldások nem feltétlenül alkotnak önálló, kerek novellákat, hiszen nem ez az elsődleges cél. A lényeg az adott feladatban éppen megcélzott írói eszköz megvalósítása. A Scriptorium célja: rámutatni a hibákra, ráébreszteni a tagokat, hogy kinek miben és merre kellene fejlődnie, és ehhez a fejlődéshez segítséget nyújtani. Mindezek után már a tagok személyes felelőssége, döntése, hogy mennyit fogadnak meg a tanácsokból, illetve, hogy mennyi időt és fáradtságot szánnak önmaguk csiszolására. 
    Szellemi alkotásról van szó, így fontos a közeg: akit megérintett, az már tudja, hogy mindezeknek milyen fontos szerepe van a fejlődésben. 
    Mivel a Scriptorium nemcsak önképző kör, de önsegélyező társaság is, így tagjai több más módon is támogatják egymást. Hírt adnak a kiírt irodalmi pályázatokról; véleményezik a feladaton kívül készült írásokat; írástechnikai segédletek és előadások anyagait juttatják el egymáshoz, valamint megosztják a hazai publikálási, könyvpiaci tapasztalataikat. 
    Kellő idő után azok közül, akik a nyomtatásban való megjelenést tűzték ki maguk elé célként, az arra érdemes, szorgalmas és tehetséges tagok megüthetik ezt a mércét: alkotásaik kiadásra érdemessé válhatnak, műveik nyomtatásban is megjelenhetnek. A Scriptorium már kinevelte első generációját, és a lehetőség adott a többiek számára is. 
    A Scriptorium csak egy lehetséges út, segítségül szolgálhat a tapasztalatok megszerzéséhez, a mesterség buktatóinak felismeréséhez. A siker nem cél, hanem okozat. A munka és az ismeretek alkalmazásának következménye. Az útnak csupán kezdete van, vége nincs.
Megyesi Csaba
  
Honlapok: 
Scriptorium Cohors – scriptorium.rpg.hu 
Scriptorium, Második Kör – member.rpg.hu/script2 
Scriptorium, Harmadik Kör – script3.freeweb.hu 
Scriptorium, Negyedik Kör – script4.freeweb.hu 
Scriptorium, Ötödik Kör – hosting.vitae.hu/script5 
Scriptorium, Hatodik Bugyor – még nincs honlapjuk  

Az RPG.HU írói műhelyeinek fóruma – 
    forum.rpg.hu/index.php?s=&act=SF&f=113 

* Scriptorium: az elnevezés a múlt szerzetesrendjeitől ered. Eredeti alakjában azt a helyiséget jelentette, ahol a már korábban papírra vetett szövegekről másoltak újabb és újabb példányokat.

A cikk 2003. december 6-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
Szerkesztőségi forródrót és SMS-küldési lehetőség: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón