vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
 (szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör 2003. évi díjazottjai
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör Krúdy Emlékérem Kuratóriuma az író születésének 125. évfordulóján Díszoklevelet, Krúdy bronz- és ezüstemlékérmet, rendes tagsági és pártoló tagsági igazolványt adott át 2003. október 9-én, Óbudán, a Kéhli Vendéglőben. 
    Az immár húsz éve Óbudán működő, itthon és külhonban is elismert Krúdy Gyula Irodalmi Kör az író műveiből összeállított műsorral ünnepelte Krúdy Gyula születésének 125. évfordulóját. Ehhez hozzájárult Czére Béla Krúdy-kutató emlékbeszéde, Újlaky Károly színművész, valamint Tárkányi Imre költő, a Krúdy Kör tagjának közreműködése. Hegedűs Valér zongoraművész ideillő darabokat játszva méltóan tette föl a koronát a jól sikerült estre. A rendezvényt Fenyves Mária Annunziata költő, a kör szervezőtitkára állította össze. A műsor után sor került az idei kitüntetések átadására.
    Zászlós Levente, a Kuratórium elnöke Díszoklevelet adott át:
    – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Lapjának, az Óbuda szerkesztőségének, Karalyos József főszerkesztőnek és munkatársainak, Krúdy Gyula emlékének ápolásáért, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör érdekében végzett kiemelkedő munkájukért, a lapban megjelent tudósításokért, rövidhírekért. 
    – Az Óbudai Múzeum múzeumigazgatójának, Dr. Újj Irisznek és munkatársainak, akik a Krúdy-évfordulóra emlékkiállítást rendeztek, s a Krúdy Gyula Irodalmi Körhöz tartozó képzőművészek tárlatát is megrendezik novemberben. 
    – A Kláris irodalmi-kulturális folyóiratnak, Dr. Györgypál Katalin főszerkesztőnek és a szerkesztőbizottságnak a több mint egy évtizedes színvonalas munkájáért, a folyóirat Krúdy szellemiségéhez való hűségéért, s hogy a Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjainak műveit folyamatosan közlik. 
    Egyéni Díszoklevelet kapott még:
    – Lajtai Gábor költő, a Fiksz Rádió MűvészLEGeltető című műsorának szerkesztője, a NapSziget a művészetekért folyóirat alapító-főszerkesztője, a muveszetek.hu portál tulajdonosa, aki a Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjainak rendszeresen lehetőséget ad a bemutatkozásra, például a húsz éves évfordulóra megjelent Két évtized című antológia kapcsán is bemutatkozhattunk.
    – Tábori László író, kelet-kutató a Krúdy Gyula Irodalmi Körrel való jó együttműködéséért, a Krúdyról írt megemlékezésekért, Krúdy emlékének ápolásáért, s hogy a Kossuth Klubban, TIT előadás sorozatban foglalkozik Krúdy „jelenével”, értékével. 
    – Halzer Istvánné Óbudán élő pártoló tagunk, aki nemcsak a rendszeres jelenlétével, hanem anyagi támogatással is kifejezte eddigi hűségét. 
Király Lajos elnök Krúdy-bronzemlékérmet adott át:
    – Tarlós István, Óbuda-Békármegyer Önkormányzat polgármesterének, aki figyelemmel kísérte a Krúdy Gyula Irodalmi Kör munkáját, felismerte jelentőségét, s az elmúlt tíz évben anyagilag is támogatta. 2002-ben a Két évtized című antológia megjelentetésébe is besegített. 
    – Dr. Fráter Zoltán Krúdy-kutató, rendezőnek, aki nagyon sok Krúdy művet rendezett színpadra, s összeállította az Ódonság városában (Krúdy Gyula írásai Óbudáról) című könyvet.
    – Koncz Eta festőművésznek, aki Óbudán él, és a jubileumi évfordulóra a Krúdy-portré megfestése is neki jutott eszébe, neki köszönhető, hogy a Krúdy Gyula Irodalmi Kör ezzel a festménnyel gazdagodott.
    – Dr. Laczkó András író, irodalomtörténész, szerkesztőnek, aki korábban a Somogy, majd tíz évig a Hévíz, s jelenleg a Magyar Jövő folyóiratban jelentette meg a Krúdy Kör tagjainak műveit. Ez évben a Magyar Jövő első számában több oldalt szentelt a Krúdy Kör Két évtized című antológiája bemutatásának. 
    Király Lajos elnök Krúdy-ezüstemlékérmet adott át:
    – Fenyves Mária Annunziata költő, grafikus-festőművésznek, a Krúdy Kör szervező titkárának, aki több évtizeden át szervezi a Krúdy Kör sikeres rendezvényeit, aki úgy a zenében, mint Krúdy műveiben otthonosan mozog, és nem lehet tőle olyat kérni, amit ne tudna teljesíteni. Gyűjti a Krúdyról megjelent írásokat, híreket, fotókat, és szívvel-lélekkel támogatja a Krúdy Kör tagjait is. 
    Kanizsa József titkár átadta a rendes és a pártoló tagsági igazolványokat:
    Rendes tagsági igazolványt kapott:
    – Czére Béla író, Krúdy-kutató, aki már húsz éve jár a Körbe.
    – Kékli Tivadar író, újságíró, aki Budapesten született, Szegeden él, több kötet szerzője.
    Pártoló tagsági igazolványt vehetett át:
    – Kiss Gábor festőművész, aki Krúdyhoz való hűségét a Krúdy Péter: Krúdy Gyula élettörténete című könyv illusztrálásával is bebizonyította.
    – Knáb László, aki verseket ír, és rendszeres Krúdy-rendezvény látogató,
    – Eszteró Margit Rozália, aki újságíróként is, festő és elektro-grafikusként is tevékenykedik, s több éve, ha nem is rendszeresen, de látogatja a Kör rendezvényeit.
Kanizsa József
A cikk 2003. október 27-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
Szerkesztőségi forródrót és SMS-küldési lehetőség: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón