vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
 (szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Borai Teri:
 
Göröngyök
Ma reggel hólapátolás zajára ébredtem. Megint havazik, közöltem. Férjem meg is jegyezte: „Te még a fû növését is meghallod.” Na, arra még várni kell.
    A napok óta tartó havazás a régmúlt gyermekkoromat idézi.
    Nagyon messze laktunk az iskolától. A rendkívüli idõjárás idején otthon maradtam. Mária nõvérem egyre mondogatta: „A mama is nagyon engedékeny, majd buta marad ez a kislány.”
    Mária volt, aki az elsõ évben még gyakran elkísért, vigyázott rám. Kerülgette a buckákat, taposta a havat, közben mondogatta: „A radványi sötét erdõben halva találták Bárczi Benõt….” Így tanultam meg nyolcévesen Arany János Tetemre hívás címû versét.
    Ha az iskolába mentem, két út állt elõttem: vagy az erdõn keresztül vagy a falun végig. Nem csak az iskolatáska, de a havas, göröngyös út is nehéz volt.
    Tavasszal már az erdõt választottam és feleselgettem a kakukknak, hallgattam a rigók énekét. Ezt az élményt feledni sosem tudom.
    Azóta nagyot változott a világ: most a szülõk autón viszik a gyereküket az iskolába.
    Akkor sok volt a szegény ember. – Ma is. – Emlékszem, a Balog gyerekek télen otthon maradtak, mert nem volt cipõjük. Áginak meg a télikabátja hiányzott. Szegényke, állandóan fázott.
    Bevallom, az én helyzetem kivételes volt: mama gondoskodott meleg csizmáról, sapkáról. A nõvérem kinõtt télikabátját még a lányok is irigyelték.
    Egyik osztálytársam a falu végén lakott. Náluk sokszor megpihentem. Ilonka ilyenkor megkérdezte: „Idesanyám, mi lesz az ébéd?” – „Meztelen tészta”, volt a válasz. „Úgy tennék rá egy kis porcukrot is” – könyörgött Ilonka, de cukor nem volt.
    Otthon elmeséltem a hallottakat és a szüleim megengedték, hogy Ilonkáékat meghívjam. 
    Így aztán a Kovács lányok gyakran jöttek hozzánk. Játék után õket is várta a lekváros, vajas kenyér. A konyhát betöltötte a frissen köpült vaj illata. Egy szép emlék a múltból.
    Lassan majd a hó is elolvad, de a göröngyös út marad.
A cikk 2003. március 4-én került fel a világhálóra.
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
 
Vissza a főoldalra
 
Vissza az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
rovathoz
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón